Ψαλίδα. Γιατί Σπάνε οι Άκρες των Μαλλιών;

Οι αιτίες πρόκλησης ψαλίδας είναι αρκετοί. Οι αιτίες φθοράς των μαλλιών δεν είναι πάντα μηχανικές, η αλήθεια όμως είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις εμείς φταίμε. Ήρθε η ώρα να μάθετε καλύτερα τι αποδυναμώνει τα μαλλιά και να σταματήσετε αυτές τις συνήθειες.

Έχετε τα πιο πυκνά και δυνατά μαλλιά που υπάρχουν, αλλά οι άκρες σας είναι εκτεθειμένες σε φθορά συνέχεια, άρα σπάνε και ταλαιπωρούνται. Γιατί;

Γιατί Σπάνε οι Άκρες των Μαλλιών;

Η κύρια αιτία είναι ότι κάθε τρίχα έχει κωνικό σχήμα, με το πιο στενό μέρος στις άκρες. Άρα οι άκρες των μαλλιών είναι τα πιο λεπτά και τα πιο εύθραυστα σημεία όλου του στελέχους της τρίχας. Αυτό σημαίνει ότι είναι επιρρεπείς σε μηχανικές βλάβες, επειδή συνήθως οι άκρες των μαλλιών ακουμπούν στους ώμους και τρίβονται. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών και η σωστή ενυδάτωση επηρεάζει πρώτα τις άκρες των μαλλιών, οι οποίες βρίσκονται πιο μακριά από τους θύλακες – την πηγή των θρεπτικών συστατικών.

Φυσικά και αυτές δεν είναι οι άμεσες αιτίες φθοράς των μαλλιών. Οι παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία ψαλίδας και φθοράς είναι πολλοί και πρέπει να τους γνωρίζουμε.

Οι πιο Συνηθισμένες Αιτίες Αδύναμων Μαλλιών

  • Κακές διατροφικές συνήθειες και ανθυγιεινός τρόπος ζωής
    Η φυσική σας εμφάνιση δείχνει σε μεγάλο βαθμό πόσο περιποιείστε τον εαυτό σας και πως τρέφεστε. Για παράδειγμα εάν βιάζεστε μόνιμα, τότε τρώτε όποτε να ‘ναι και το φαγητό σας μάλλον δεν είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, τότε δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε που η κατάσταση των μαλλιών σας είναι άσχημη. Συνεπώς οι άκρες των μαλλιών σπάνε και είναι ξηρές, φριζαρισμένες και επηρεάζονται από τη στατικότητα. Αποφύγετε τα πολύ επεξεργασμένα και λιπαρά τρόφιμα και εστιάστε περισσότερο σε λαχανικά, φρούτα και καλά λιπαρά στη διατροφή σας.
  • Κατάχρηση θερμότητας
    Μία από τις συχνές αιτίες ψαλίδας είναι η θερμότητα – όχι μόνο το στέγνωμα με πιστολάκι, αλλά και το σίδερο ή το ψαλίδι. Εάν προτιμάτε υψηλή θερμοκρασία, χωρίς να προστατεύετε τα μαλλιά σας με κάποιο λάδι ή προστατευτικό, τότε να είστε σίγουροι ότι θα καταστρέψετε τις τρίχες σας. Αυτά που επηρεάζονται πιο έντονα είναι τα εύθραυστα μέρη, δηλαδή οι άκρες των μαλλιών. Να προστατεύετε πάντα τα μαλλιά σας, είτε χρησιμοποιείτε χαμηλή είτε μέτρια θερμοκρασία.
  • Τράβηγμα μαλλιών κατά το χτένισμα 
    Ένα άλλο πρόβλημα είναι η χρήση λάθος βούρτσας, η οποία αντί να γλιστρά ομαλά κατά μήκος των μαλλιών, τα τραβάει. Το να ξέρετε πως να ξεμπερδεύετε τα μαλλιά, χωρίς να προκαλείτε ζημιά και να επιλέγετε τα σωστά αξεσουάρ είναι το μυστικό της επιτυχίας. Ο συνδυασμός και των δύο σας βοηθά να μη τραβάτε τα μαλλιά σας από το θύλακα που αυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας ψαλίδας. Αναμφίβολα η μηχανική φθορά είναι από τις κύριες αιτίες της αποδυνάμωσης της τρίχας.
  • Χρόνιο στρες, ασθένειες και ανοσοανεπάρκεια
    Υπάρχουν φυσικά και άλλες αιτίες που επηρεάζουν την εμφάνιση των μαλλιών και μεταξύ αυτών είναι και η τρέχουσα κατάσταση του οργανισμού σας. Οι άκρες μπορεί να σπάσουν και τα μαλλιά να αποδυναμωθούν εάν πάσχετε από κάποιες ασθένειες. Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που έχουν αρνητική επίδραση στις ορμόνες και έτσι οδηγούν σε ανισορροπία και τα μαλλιά αποδυναμώνονται. Το χρόνιο στρες και η ανοσοανεπάρκεια έχουν αρνητικές επιπτώσεις και στα μαλλιά.
  • Χρήση λάθος προϊόντων μαλλιών
    Ένα λάθος που μπορεί να οδηγήσει σε σπασμένες άκρες είναι τα λάθος προϊόντα. Τα λανθασμένα προϊόντα δεν καλύπτουν τις τρέχουσες ανάγκες των μαλλιών, η ποιότητα τους είναι αμφίβολη και φτιάχνονται με δυνητικά επιβλαβείς ουσίες, όπως για παράδειγμα αλκοόλες που αφυδατώνουν, ερεθιστικές παραβένες και αρωματικές ουσίες που προκαλούν αλλεργίες. Μια ποιοτική και οργανική φόρμουλα εγγυάται ότι τα μαλλιά σας δε θα αφυδατωθούν και δε θα σπάσουν.
  • Ύπνος με βρεγμένα, λυτά μαλλιά
    Οι άκρες σπάνε λόγω της συνήθειας που έχουν μερικοί άνθρωποι να κοιμούνται με βρεγμένα μαλλιά. Εάν λούζεστε το βράδυ, μη ξεχνάτε να στεγνώνετε τα μαλλιά σας πριν κοιμηθείτε, γιατί τα βρεγμένα μαλλιά είναι πιο ευαίσθητα στη φθορά, συγκριτικά με τα στεγνά. Μια άλλη καλή ιδέα είναι να πιάνετε τα μαλλιά σας σε ένα χαλαρό κότσο ή πλεξούδα για να αποφύγετε το τρίψιμο σε τραχιές επιφάνειες. Με αυτόν τον τρόπο θα ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μηχανικής φθοράς.
  • Σπάνια επίσκεψη σε κομμωτήριο
    Τέλος ένα ζήτημα που δεν είναι προφανές για όλους. Πόσο συχνά πάτε κομμωτήριο; Εάν τα μαλλιά σας σπάνε, τότε μάλλον δεν πάτε συχνά κομμωτήριο. Είναι πολύ σημαντικό να επισκέπτεστε το κομμωτήριο συχνά, τουλάχιστον μία φορά κάθε τρεις μήνες, για να κουρεύετε τα μαλλιά σας. Όσο πιο συχνά αφαιρείτε τις κατεστραμμένες άκρες, τόσο γρηγορότερα αποτρέπετε την περαιτέρω αποδυνάμωση. Φυσικά μπορείτε να προσπαθήσετε να το κάνετε και μόνοι σας, αλλά αν κόψετε τα μαλλιά λάθος, ειδικά με αμβλύ ψαλίδι, τότε καταστρέφετε τα μαλλιά ακόμα περισσότερο.