5 Συμβουλές για Ασφαλή Ηλιοθεραπεία

Ο ήλιος μπορεί να είναι φίλος του δέρματός σας, αλλά μόνο αν ξέρετε πως να κάνετε ηλιοθεραπεία με ασφάλεια. Αν θέλετε να αποκτήσετε σκουρόχρωμο δέρμα, χωρίς όμως να κινδυνέψετε από καρκίνο και ηλιακά εγκαύματα, διαβάστε παρακάτω τις καλύτερες συμβουλές για ηλιοθεραπεία. Δείτε πώς μπορείτε να αποκτήσετε ένα όμορφο μαύρισμα, χωρίς όμως να βλάψετε το ευαίσθητο δέρμα σας.

5 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

1. Χρησιμοποιήστε κρέμες με υψηλό δείκτη SPF

Αναμφίβολα η χρήση αντηλιακού πριν την έκθεση του σώματος στην υπεριώδη ακτινοβολία, είναι ο βασικότερος κανόνας για ασφαλή ηλιοθεραπεία. Πρέπει να το κάνετε για να μην πάθετε σοβαρές δερματικές παθήσεις. Για να προστατεύσετε το δέρμα σας από τις δυσμενείς επιπτώσεις των UVA και UVB, χρησιμοποιήστε αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας. Επιλέξτε φυσικά φίλτρα με τα οποία το δέρμα δεν έχει θέμα. Φτιάχνονται από οξείδιο ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου. Όταν θα ξαναχρειαστείτε αντηλιακό, διαβάστε την λίστα συστατικών για να δείτε αν το προϊόν περιέχει ένα από αυτά τα φυσικά συστατικά που προστατεύουν από τον ήλιο.

Ο δείκτης SPF30 ή και παραπάνω παρέχει επαρκή αντηλιακή προστασία. Δε χρειάζεται να ανησυχείτε ότι το δέρμα σας δε θα μαυρίσει εάν χρησιμοποιείτε υψηλό SPF. Το δέρμα που προστατεύεται με SPF50 θα μαυρίσει, αλλά θα χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο για να συνθέσει μελανίνη – η χρωστική ουσία του σώματος που δίνει το πιο σκούρο χρώμα στο δέρμα.

2. Ξαναβάλτε αντηλιακό συχνά

Μη ξεχνάτε ότι όταν βάζετε αντηλιακό μόλις φύγετε από το σπίτι, σας προστατεύει μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι εάν σκοπεύετε να είστε όλη μέρα έξω, πρέπει να το ανανεώσετε μερικές φορές κατά τη διάρκεια της μέρας, γιατί με αυτόν τον τρόπο προστατεύετε συνεχώς το δέρμα σας. Καλή ιδέα είναι επίσης να βάζετε αντηλιακό κάθε φορά που βγαίνετε από τη θάλασσα, ακόμα και αν χρησιμοποιείτε αδιάβροχο αντηλιακό.

3. Εκμεταλλευτείτε τον ήλιο στο έπακρο την πιο ασφαλή ώρα της μέρας

Προστατέψτε τον εαυτό σας και αυτούς που αγαπάτε – ειδικά τους ηλικιωμένους! – και απολαύστε όλα τα θετικά που προσφέρει ο ήλιος, όταν η ακτινοβολία είναι η λιγότερο βλαβερή. Μείνετε στον ήλιο ως τις 11:00 π.μ. και μετά τις 15:00 ξανά. Είναι περισσότερο ασφαλές και συνετό να είστε σε σπίτι ή σε σκιά στην μέση της μέρας, γιατί ο ήλιος είναι στο πιο ψηλό του σημείο και λάμπει έντονα. Να θυμάστε επίσης να προστατεύετε πάντα το κεφάλι σας με ένα καπέλο και να πίνετε άφθονο νερό.

4. Να είστε έξυπνοι

Ξέρετε ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος στην ηλιοθεραπεία; Όταν το κάνετε για πολύ ώρα. Δεν ισχύει ότι όσο περισσότερο μένετε στον ήλιο, τόσο πιο γρήγορα θα μαυρίσετε. Το φυσικό μαύρισμα που διαρκεί δημιουργείται όταν το δέρμα εκτίθεται συχνά στον ήλιο, αλλά όχι για πολύ ώρα. Πολλοί άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα κάνουν το λάθος και κάθονται στον ήλιο πολλές συνεχόμενες ώρες. Οι συνέπειες; Εγκαύματα από τον ήλιο και ερεθισμοί, αντί για ένα όμορφο μαύρισμα που διαρκεί. Μιας ώρας ηλιοθεραπεία είναι καλύτερη και ασφαλέστερη από το να κάθεστε όλη μέρα στον ήλιο.

5. Προσοχή στα φωτοευαίσθητα σημεία της επιδερμίδας

Προσέξτε ιδιαίτερα τα σημεία του δέρματος που είναι επιπλέον ευαίσθητα στην αρνητικές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας και στα εγκαύματα. Να χρησιμοποιείτε σε αυτά τα σημεία πολύ αντηλιακό. Ποια μέρη του σώματος πρέπει να προσέχετε ιδιαιτέρως; Τους ώμους, τον λαιμό και την μύτη. Επίσης όσον αφορά τις ελιές και τα σημάδια πρέπει να τους δίνετε ιδιαίτερη προσοχή. Προστατέψτε αυτά τα σημεία από τον ήλιο για να αποφύγετε σοβαρές δερματικές παθήσεις (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου). Τέλος η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να διεισδύσει και μέσα από τα ρούχα και γι’ αυτό να χρησιμοποιείτε αντηλιακά ακόμα και κάτω από τα ρούχα σας.